Meedenken in Rheden

Denk, praat en stem mee over allerlei onderwerpen in jouw straat, jouw wijk of over plannen voor heel Rheden. Met jouw inbreng kunnen we betere plannen maken en zorgvuldiger besluiten nemen.

Verslag dorpsgesprek Velp

Overzicht dorpsgesprek

In Buurthuis de Poort in Velp vond donderdag 1 juni 2023 het zevende, en daarmee laatste, dorpsgesprek plaats. Tussen 16.00 en 21.00 uur konden bewoners en ondernemers binnenlopen om in gesprek te gaan over hoe zij de toekomst van hun dorp voor zich zien. Wat is er nodig om in de toekomst fijn te kunnen leven? Wat moet er gebeuren als het gaat om wonen, verkeer, natuur, duurzaamheid, klimaatverandering, energie enzovoort?

Het dorpsgesprek bestond uit een open inloop waar bezoekers langs verschillende thema-posters konden lopen. Op de thema-posters konden inwoners stickers plakken bij onderwerpen waar zij het mee eens waren. Daarnaast waren er vragen die zijn konden beantwoorden door te schrijven op post-its. Medewerkers van de gemeente stonden klaar om vragen te beantwoorden. Wanneer inwoners niet naar het dorpsgesprek konden komen, hadden zij de mogelijkheid om een online-enquête in te vullen. De opbrengst van deze avond verwerken we in een omgevingsvisie voor de hele gemeente Rheden.

Sfeer in Velp

Voor het dorpsgesprek in Velp hadden zich vooraf 24 mensen aangemeld via de website van de gemeente. Het uiteindelijke aantal bezoekers lag hoger, omdat mensen ook vrij konden binnenlopen. Tijdens het dorpsgesprek was de sfeer goed. Bewoners namen uitgebreid de tijd om alle thema’s te bekijken, post-its te plakken en in gesprek te gaan met de aanwezige specialisten van de gemeente.

Resultaten per thema

Hieronder staan de belangrijkste resultaten per thema. De tekst bestaat uit wensen, kansen, ideeën en opmerkingen, allemaal opgeschreven op post-its door de bezoekers van het dorpsgesprek of ingevuld in de digitale enquête. Resultaten die vaker genoemd zijn, staan bovenaan. Daarnaast konden de bezoekers stickers plakken op stellingen waar zij het mee eens waren. Het aantal voorkeursstickers per stelling is aangegeven met een percentage in de afbeeldingen.

Identiteit, Erfgoed en Ruimtelijke kwaliteit

Velp wordt getypeerd als ‘natuurstadsdorp’, een dorp in het groen/ groen hart, maar ook als stadsdorp en uniek. Daarnaast is er ook sprake van verdeeldheid en wordt het gezien als los geheel van wijken. Velp wordt gezien als toeristische attractie ten koste van natuur. Natuur wordt opgeofferd aan recreatie en economie. Er ontbreekt een duidelijke visie op natuurbeleid en – versterking. Velp mag niet opgeslokt worden door Arnhem, het moet dorps blijven. De beken zijn mooi, deze zouden zichtbaarder mogen zijn. Dit geldt ook voor de oude molenplaatsen. Met meer groen in de wijken wordt het nog mooier. De groene omgeving moet vooral behouden blijven, dit is mooi en uniek. Er liggen kansen voor het steenfabriekterrein De Groot.

Bij het 500-jarige bestaan van gemeente Rheden moet Velp nog steeds een dorp zijn, met voldoende woningen, natuur en inheems groen. Oude monumenten en bebouwing blijft behouden en wordt verduurzaamd. Maak daarvoor hulp en subsidies makkelijker. Herbestem erfgoed zoals kerken, scholen en Turnhal Avegoor. De kleinschaligheid en wijkgerichtheid mag bevorderd worden. Graag ook aandacht voor immaterieel erfgoed, in ieder geval door erkenning.

Energietransitie in ontwikkeling

Bewoners vinden dat er weinig bekend is vanuit de gemeente over de energietransitie. Niet iedereen is op de hoogte van het Burgerakkoord, ze vinden dat de communicatie beter kan. In wijkgerichte aanpakken moeten ook de koopwoningen meegenomen worden die achterliggen in de transitie. Bewoners hebben subsidies nodig. De gemeente zou moeten voorlichten dat houtstook niet duurzaam is, net als het verwarmen van je tent op de camping, terrasverwarmers of bladblazers. Liever geen zonnepanelen bij Biljoen, maar op geluidsschermen langs de A12 is ruimte voor zonnepanelen.

Voor het verbeteren van het dorp en leefomgeving liggen er kansen bij het verminderen van het energieverbruik. Minder uitstoot, minder auto’s, beter OV en meer groen. Ook groene daken of muren en meer isolatie helpen bij het energieverbruik.

 

Aanpassen aan extreem weer

Water wordt als probleem gezien. We zouden beter met drinkwater om kunnen gaan, door rioolwater en regenwater te scheiden. Door regentonnen te plaatsen en bewoners verantwoordelijk te maken voor het bewateren van het groen, creëer je bewustwording. Ook met voorlichting over de tegels in hun tuin, en wat ze met groen kunnen doen. Regenwater kan afgekoppeld worden naar de tuin en water kan direct op de hoge delen van de gemeente opgevangen en geïnfiltreerd worden. Ook kunnen we meer groen en ruimte voor waterberging aanleggen, bijvoorbeeld in combinatie met speelplekken. Maar water dat de wadi’s of vijvers bereikt moet wel schoon zijn.

Op de stellingen over ‘aanpassen aan extreem weer’ zien de bewoners zowel ruimte in tuinen en plantsoenen om wateroverlast in op te vangen als in het landschap rondom de dorpen. De open ruimte in de dorpen worden gezien als ruimte voor wateropvang, groen en schaduw, en minder voor parkeren. Om beter bestand te zijn tegen de hitte moeten we zowel meer bomen in het bestaande groen plaatsen, als nieuwe groene plekken aanleggen. In de afbeelding hieronder is met percentages aangegeven waar bewoners hun voorkeur aan gaven.

Wateroverlast vangen we op in....:

  • 45% geeft aan tuinen en plantsoenen
  • 40% het landschap rondom de dorpen
  • 15 % is neutraal

Open ruimte in dorpen gebruiken we voor:

  • 88% wateropvang, groen en schaduw
  • 6% parkeerplaatsen
  • 6% is neutraal

Om beter bestand te zijn tegen de hitte:

  • 45% plaatsen we meer bomen in het bestaande groen.
  • 45 % maken we nieuwe groene plekken in de dorpen, in plaats van parkeren of woningen
  • 10% is neutraal 

Natuur

Voor natuur is een balans tussen natuur en recreatie van belang. Recreatie in de natuur mag, maar houdt het kleinschalig. Liever geen grote recreatieparken of horeca in de natuur, en minder stimuleren/ promoten. Natuur moet wel goed toegankelijk zijn met de OV en fiets of zelfs voor motoren. Het behouden en beschermen van onze bomen en het vergroenen van de boomspiegels is belangrijk. Het maaibeleid in de dorpen kan worden aangepast. Mensen kunnen zelf vlinder- en bijenvriendelijke, inheemse beplanting aanleggen. De gemeente zou hierover kunnen voorlichten.

 

Op de stellingen over ‘natuur’ heeft een meerderheid de mening dat de Veluwezoom en de Veluwe voor natuur en dieren is Er wordt aangegeven dat er geen grootschalige recreatie plaats mag vinden omdat natuur en dieren al in het gedrang zitten. Bijen en vlinders moeten voornamelijk meer ruimte krijgen langs de wegen door het hele dorp. Brede groenstroken rondom de dorpen met bos bieden kans om de Veluwe en de IJssel met elkaar te verbinden, maar wegen in het dorp moeten ook vergroend worden vinden bewoners. Er is geen duidelijke mening om beken weer herkenbaar te maken in het buitengebied of de dorpen. In de afbeelding hieronder is met percentages aangegeven waar bewoners hun voorkeur aan gaven.  

De resultaten zijn:

De Veluwe en Veluwezoom is er vooral voor.....

  • 17% zegt de mens
  • 67% zegt voor natuur en dieren
  • 17 % is neutraal

Bijen en vlinders krijgen meer ruimte

  • 36 % zegt op bepaalde plekken zoals een plantsoen of perkje
  • 64 % zegt langs de wegen, door het hele dorp
  • 0 % is neutraal

De natuur op de IJssel en de Veluwe verbinden we door...

  • 44% zegt de wegen in de dorpen te vergroenen
  • 38% zegt bredere groenstructuren met bos rondom de dorpen
  • 19 % is neutraal

Om de natuur te helpen maken we de beken weer herkenbaar in...

  • 38% zegt het buitengebied
  • 38 % zegt de dorpen
  • 24% is neutraal

Landbouw

Landbouw en natuur moeten weer hand in hand gaan. Daarbij moeten er duurzame keuzes gemaakt worden, zoals lokaal produceren. Duurzame land- en tuinbouw moet gestimuleerd worden rond de dorpen, maar boeren moeten ook behandeld worden als ‘normale ondernemers’, zonder subsidies en privileges. Dit kan door de consument meer te laten betalen. Stimuleer bioboeren en boerderijwinkels. Wees zuinig op het enkele boerenbedrijf dat we nog in Velp hebben, landbouw hoort bij dorpen.

 

Op de stellingen over ‘landbouw’ geeft een meerderheid van de bezoekers aan hun boodschappen bij de lokale boer te willen doen en niet in een supermarkt. Een meerderheid geeft aan dat bestaande agrarische bedrijven mogen bijverdienen met kleinschalige recreatie, met de focus op landbouw zoals een zorgboerderij. Bewoners vinden wel dat de landbouw gesteund moet worden door meer ruimte te krijgen voor landbouw in combinatie met natuur. De mening van bewoners verschilt in het hebben van een extra moestuin of buurtuin. In de afbeelding hieronder is met percentages aangegeven waar bewoners hun voorkeur aan gaven.  

De resultaten zijn:

Ik ben bereid om boodschappen te doen ........

  • 44% zegt bij een lokale boerderij
  • 11 % in de supermarkt
  • 44 % is neutraal

Bestaande agrarische bedrijven mogen extra verdienen met...

  • 89 % zegt kleinschalige recreatie met de focus op landbouw, zoals een zorgboerderij
  • 0 % zegt grootschalige recreatie, zoals camping of B&B
  • 11% is neutraal

De landbouw moet gesteund worden door....

  • 25% zegt door bewoners door te helpen op de boerderij
  • 65 % zegt door meer ruimte te krijgen voor landbouw in combinatie met natuur
  • 10 % is neutraal

Heeft u behoefte aan een extra moestuin of een buurttuin?

  • 38% zegt ja
  • 13 % neigt naar ja
  • 6 % zegt nee
  • 0% neigt naar nee
  • 44 % is neutraalw

Inclusief, gezond en veilig dorp

Onderwerpen die belangrijk zijn voor dit thema gaan over overlast door jongeren, zwerfvuil, hondenpoep en hardrijders. Goede voetpaden en wegen zijn belangrijk, ook voor mensen met een rollator of met zichtbeperking, die gebruik maken van de voorzieningen op loopafstand. Ook is meer onderhoud nodig, van heggen die op de stoep hangen, openbaar groen en zwerfafval. Velp Noord en Zuid moeten meer in contact komen. Meer activiteiten en ontmoetingsplekken voor alle leeftijden is gewenst, net als meer en makkelijkere toegang tot ziekenhuis en GGD/GGZ. Door elk dorp 30 km/u te maken, is het veiliger en hoeven er niet overal meer borden te staan.

 

Op de stellingen bij dit thema gaf het merendeel van de bewoners aan voornamelijk mensen te ontmoeten op straat, in de buitenruimte. Sporten doet ook het merendeel buiten in zijn omgeving. Voor een veilig gevoel in de wijk moet de openbare ruimte overzichtelijk, open, aantrekkelijk en voorspelbaar ingericht zijn, maar een klein deel denkt dat meer handhaving ook kan helpen. Voor zorg gaan bewoners zowel naar de grotere dorpen als vlak bij huis. In de afbeelding hieronder is met percentages aangegeven waar bewoners hun voorkeur aan gaven.

De resultaten zijn:

Mensen ontmoeten doe ik:

  • 69% zegt op straat in de buitenruimte
  • 31% zegt in een buurthuis of bij een vereniging
  • 0% is neutraal

Sporten en bewegen doe ik:

  • 76% zegt in mijn omgeving
  • 24 % bij een sportvereniging
  • 0 % is neutraal

Voor zorg ga ik naar:

  • 31 % zegt vlak bij huis, maar daar komt minder vaker een zorgmedewerker
  • 23 % zegt een groter dorp, waar grotere zorgcentra en huisartsen zijn
  • 46 % is neutraal

Voor een veilig gevoel in de wijk....:

  • 58 % zegt richten we de openbare ruimte overzichtelijk, open, aantrekkelijk en voorspelbaar in
  • 16 % zegt zetten we meer handhaving in
  • 26 % is neutraal

Verkeer

De verkeersveiligheid kan beter. Auto’s in Velp geven niet op elk zebrapad voorrang. De verkeersveiligheid op de rotonde Daalhuizen, Nordlaan, Amaliastraat, Arnhemsestraatweg, President Kennedylaan worden als slecht ervaren. Voor fietsers voelt dit als onveilig. Het stoplicht Waterstraat-Kennedylaan duurt voor fietsers erg lang, waardoor er ook onveilige situaties ontstaan. Op de Ringallee wordt het te druk, door veel sluipverkeer. Ludieke controles (zonder bekeuringen) kunnen al helpen. De straten in Velp-Zuid zijn erg smal en er gaan fietsers over stoepen. 

Op de stellingen over ‘verkeer’ geeft een meerderheid van de bezoekers aan dat ze het een goed idee vinden als de gemeente meer inzet op ‘duurzaam verkeer’, zoals lopen, fietsen en deelauto’s. Daar horen ook meer laadpalen bij in de openbare ruimte. Ook geeft een meerderheid aan het een goed idee te vinden als gemotoriseerd verkeer verder uit de natuurgebieden geweerd wordt. Doorgaand verkeer moet ontmoedigd worden maar het moet wel bereikbaar blijven voor iedereen. Een duidelijkere meerderheid vindt het een goed idee als meer wegen in de bebouwde kom een maximumsnelheid van 30 km/u hebben, er vindt veel sluipverkeer plaats wanneer er file op de snelweg staat. Er mogen niet per se meer files komen, zodat bewoners vaker de auto laten staan. De bewoners zien de straat voornamelijk om te spelen en te bewegen, parkeren moet wanneer het kan op eigen terrein plaatsvinden. Velp is goed bereikbaar met het OV, waarbij bijna de helft van de bewoners vindt dat de bus overal moet komen maar minder vaak.

De resultaten zijn:

Vindt u het een goed idee dat de gemeente meer inzet op 'duurzamer verkeer', zoals lopen, fietsen en deelauto's ?

  • 73% is helemaal voor
  • 5 % neigt naar voor
  • 14% is neutraal
  • 19% neigt naar tegen
  • 0% is tegen

Vindt u het een goed idee dat gemotoriseerd verkeer verder uit natuurgebieden geweerd wordt, zoals in de Veluwezoom/ het Posbankgebied?

  • 68% is helemaal voor
  • 14 % neigt naar voor
  • 9 % is neutraal
  • 5 % neigt naar tegen
  • 5 % is tegen

Vindt u het een goed idee dat steeds meer wegen binnen de bebouwde kom een maximumsnelheid van 30 km per uur hebben?

  • 70% is helemaal voor
  • 13% neigt naar voor
  • 9% is neutraal
  • 9% neigt naar tegen
  • 0% is tegen

Er komen steeds meer elektrische voertuigen. Moet de gemeente publieke laadpalen plaatsen in de openbare ruimte?

  • 33% zegt heel veel
  • 27 % neigt naar heel veel
  • 33 % is neutraal
  • 7% neigt naar helemaal niet
  • 0% zegt helemaal niet

Vindt u dat er files mogen staan in de gemeente Rheden zodat mensen sneller de fiets pakken?

  • 7 % zegt heel veel
  • 20% neigt naar veel
  • 27 % is neutraal
  • 20 % neigt naar helemaal niet
  • 27% zegt helemaal niet

De straat is er om...?

  • 56% zegt om te spelen en te verblijven
  • 6% zegt om erdoorheen te rijden en te parkeren 
  • 38& is neutraal

De dorpen zijn goed bereikbaar......

  • 71% zegt met het OV, per fiets en voetgangers
  • 14 % zegt met de auto door goede parkeervoorzieningen
  • 14 % is neutraal 

De bus komt.....

  • 46% zegt overal, maar minder vaak
  • 38% zegt vaak, maar wel op centrale plekken
  • 15% is neutraal

Wonen

Voor wonen zijn woongemeenschappen voor meerdere generaties van belang, met voldoende groen. Geen wijken voor ouderen, maar een mix met sociale huurwoningen voor een leefbaar dorp. Om het tekort op te lossen kunnen leegstaande kantoren en bedrijven gebruikt worden en vervallen woningen gerenoveerd worden. Nieuwbouw moet passend bij de omgeving zijn, om het landelijk karakter te behouden. Bij voorkeur niet verder de Veluwe op. Bedrijven kunnen verplaatst worden, om ruimte te maken voor woningbouw. Voor de hulpverlening is het handig als oude mensen dichter bij elkaar wonen in hofjes. Huisjesmelkers kunnen aangepakt worden met een meldpunt overlast ongewenste (huur)situaties. Op de foto met de plattegrond hebben bewoners aangegeven waar nieuwe huizen gebouwd mogen worden.

In de stellingen over ‘wonen’ heeft een grote meerderheid van de bewoners aangegeven dat nieuwe woningen in de dorpen gebouwd moeten worden, bijvoorbeeld als transformatie van gebouwen of gebieden. Daarbij moet ook meer menging plaatsvinden tussen sociale woningbouw vs. villa’s in zowel Velp-Zuid als in Velp-Noord (diversiteit in de wijken). Driekwart van de bewoners vindt dat woningen voor ouderen alleen in de grote dorpen dicht bij winkels gebouwd moeten worden. Bijna een kwart van de bezoekers vindt dat in alle dorpen even veel sociale woningbouw gebouwd moet worden, maar bijna 1/2 geeft aan dat ze vooral nodig zijn daar waar weinig betaalbare woningen zijn. Een grote meerderheid geeft aan dat oude (monumentale) gebouwen kunnen worden omgevormd tot woningen. Zoveel mogelijk kansen op alle vlakken moeten benut worden. Als laatste geeft ook een grote meerderheid aan, graag levensloopbestendige woningen te zien in zijn of haar dorp.

De resultaten zijn:

Nieuwe woningen moeten we bouwen....

  • 83% zegt in de dorpen
  • 17 % buiten de dorpen
  • 0 % is neutraal

Woningen voor ouderen moeten we bouwen

  • 25% zegt in alle dorpen een paar, niet altijd dichtbij winkels en zorg
  • 75 % zegt in de grote dorpen, dichtbij winkels en zorg
  • 0 % is neutraal

Sociale woningbouw moeten we bouwen.....

  • 23 % zegt in alle dorpen evenveel
  • 54% zegt vooral daar waar weinig betaalbare woningen zijn
  • 23% is neutraal

Ruimte voor nieuwe woningbouw creëren we door....

  • 17% zegt door het slopen van bestaande panden voor nieuwbouw
  • 58 % zegt door transformatie van oude gebouwen tot nieuwe woningen
  • 25 % is neutraal

Welke type woning ziet u graag?

  • 0% zegt studio
  • 0 % zegt vrijstaand huis
  • 17 % zegt appartement
  • 0% zegt boerderij
  • 9 % zegt rijtjeshuis
  • 13 % zegt twee-onder-een-kapwoning
  • 43% zegt levensloopbestendige woning
  • 17% zegt anders

Recreatie en toerisme

Voor recreatie en toerisme is kleinschalige horeca in de dorpskernen belangrijk, dus niet in de natuur. Kleinschalige recreatie kan hand in hand met de natuur, maar kwetsbare gebieden moeten ontzien worden. Recreatie mag niet ten kosten gaan van de natuur. Recreanten zijn soms tot overlast, zoals motoren, grote groepen wielrenners of als er te veel recreanten tegelijkertijd zijn. Restaurants en voorzieningen als een zalencentrum en bowlingbaan worden gemist, maar Arnhem is dichtbij. Goed OV tussen de dorpen wordt ook gemist. Voorzieningen voor jongeren en kinderen in Velp-Noord worden gemist.

 

Bij de stellingen over ‘Recreatie en Toerisme’ hebben bewoners geen duidelijke mening over hoe landgoederen en monumenten gebruikt mogen worden. ¾ van de bezoekers geeft aan dat we de natuur moeten behouden en conserveren, waardoor natuur minder toegankelijk wordt. Het merendeel wil altijd overal een hapje kunnen eten, dit moet niet in het natuurgebied aan/bij het dorp maar juist ín het dorp plaatsvinden. Een kleine meerderheid vindt dat toeristen niet nodig zijn om winkels en restaurants open te houden in Velp.

De resultaten zijn:

Landgoed en monumenten....

  • 44% zegt behouden en conserveren we, waardoor minder toegankelijk
  • 39 % gebruiken we voor toerisme als verdienmodel
  • 17 % is neutraal

De natuur....

  • 75 % zegt behouden en conserveren we, waardoor minder toegankelijk
  • 14% gebruiken we voor toerisme als verdienmodel
  • 11% is neutraal

Een hapje kunnen eten wil ik....

  • 79% altijd en overal in alle dorpen
  • 7% zegt in de grotere dorpen
  • 14 % is neutraal

Hebben we toeristen nodig om onze winkels en restaurants open te houden ?

  • 6% zegt heel veel
  • 25% neigt naar heel veel
  • 13% is neutraal
  • 44% neigt naar helemaal niet
  • 13% naar helemaal niet

Werken en economie

Boodschappen worden gedaan in Velp, maar alleen winkelcentrum bij Velperbroek wordt gezien als goed om te bereiken met de auto. Daar wordt het sociale aspect gemist en er staat veel leeg. Ook doen er relatief veel mensen boodschappen bij lokale boeren. Kleine bedrijfjes op loop- of fietsafstand in de dorpskern worden gemist, zoals een fietsenwinkel, maar ook een Zeeman, Wibra of grote Hema. Het is fijn om kleine winkels en cafés te behouden, voor de levendigheid in de dorpen. Nu staan er veel winkels leeg. De huren mogen niet nog verder stijgen. Ouderen gaan regelmatig naar Presikhaaf, omdat daar wel een openbaar toilet is en in Velp niet. De Hoofdstraat wordt als te druk ervaren, deze zou afgesloten moeten worden voor autoverkeer, waardoor het gezelliger wordt. Verkeerslichten blijven lang op rood staan, waardoor er onveilige situaties ontstaan.

Bij de stellingen over ‘economie’ is een verdeeld beeld ontstaan over waar werk zou moeten zijn, zowel in de dorpen binnen de gemeente, als op een bereikbare plek buiten de gemeente. Kleine bedrijfjes zoals een fietsenmaker moeten verspreid blijven over de wijken, autobedrijfjes liever op het bedrijventerrein. Het is erg belangrijk dat de gemeente kleine ondernemers uit de gemeente ondersteund. Een merendeel van de bezoekers vindt dat bestaande bedrijventerreinen mogen blijven, maar ook opgeknapt en vergroend moeten worden. Voor boodschappen blijven bewoners in Velp, maar gaan ook naar de grotere dorpen en steden. Ook geven de bewoners aan dat de bereikbaarheid van bedrijven beter kan, voorbeelden hiervan zijn banken en het ziekenhuis.

De resultaten zijn:

Mijn werk wil ik....

  • 31% zegt in mijn dorp of gemeente
  • 31 % zegt op een bereikbare plek buiten de gemeente
  • 38 % is neutraal

kleine bedrijfjes, zoals een fietsenmaker of autogarage, zie ik graag...

  • 79% zegt verspreid in de wijk
  • 14% zegt verzameld op een bedrijventerrein
  • 7% is neutraal

We zetten in op....

  • 73% zegt het ondersteunen van kleine ondernemers uit gemeente Rheden 
  • 9 % het stimuleren van grote bedrijven om naar gemeente Rheden te komen
  • 18 % is neutraal

Bestaande bedrijventerrein....

  • 69% zegt mogen blijven, maar opgeknapt en vergroend
  • 25% zegt moeten worden omgevormd tot woonwijken
  • 6% is neutraal

Voor winkels ga ik naar....

  • 32% zegt mijn dorp, maar met beperkt aanbod
  • 59% zegt de grotere dorpen en steden
  • 9% is neutraal

 

Cookie-instellingen