Meedenken in Rheden

Denk, praat en stem mee over allerlei onderwerpen in jouw straat, jouw wijk of over plannen voor heel Rheden. Met jouw inbreng kunnen we betere plannen maken en zorgvuldiger besluiten nemen.

Verslag dorpsgesprek Ellecom

In Landgoed Avegoor in Ellecom vond dinsdag 31 mei 2023 het zesde dorpsgesprek plaats. Tussen 16.00 en 21.00 uur konden bewoners en ondernemers binnenlopen om in gesprek te gaan over hoe zij de toekomst van hun dorp voor zich zien. Wat is er nodig om in de toekomst fijn te kunnen leven? Wat moet er gebeuren als het gaat om wonen, verkeer, natuur, duurzaamheid, klimaatverandering, energie enzovoort?

Het dorpsgesprek bestond uit een open inloop waar bezoekers langs verschillende thema-poster konden lopen. Op de thema-posters konden inwoners stickers plakken bij onderwerpen waar zij het mee eens waren. Daarnaast waren er vragen die zijn konden beantwoorden door te schrijven op post-its. Medewerkers van de gemeente stonden klaar om vragen te beantwoorden. Wanneer inwoners niet naar het dorpsgesprek konden komen, hadden zij de mogelijkheid om een online-enquête in te vullen. De opbrengst van deze avond verwerken we in een omgevingsvisie voor de hele gemeente Rheden.

Sfeer in Ellecom

Voor het dorpsgesprek in Ellecom hadden zich vooraf 22 mensen aangemeld via de website van de gemeente. Het uiteindelijke aantal bezoekers lag hoger, zo rond de 80 bewoners, omdat mensen ook vrij konden binnenlopen. Tijdens het dorpsgesprek was de sfeer goed. Bewoners namen uitgebreid de tijd om alle thema’s te bekijken, post-its te plakken en in gesprek te gaan met de aanwezige specialisten van de gemeente.

Resultaten per thema

Hieronder staan de belangrijkste resultaten per thema. De tekst bestaat uit wensen, kansen, ideeën en opmerkingen, allemaal opgeschreven op post-its door de bezoekers van het dorpsgesprek of ingevuld in de digitale enquête. Resultaten die vaker genoemd zijn, staan bovenaan. Daarnaast konden de bezoekers stickers plakken op stellingen waar zij het mee eens waren. Het aantal voorkeursstickers per stelling is aangegeven met een percentage in de afbeeldingen.

Identiteit, Erfgoed en Ruimtelijke kwaliteit

Men kan zich vinden in de ‘identiteit’ en kernwaarden van Ellecom en de gemeente. Bewoners omschrijven Ellecom als een kleinschalig, rustig en groen dorp waar het gezellig is. Wel ondervinden bewoners bij ‘ruimtelijke kwaliteit’ hinder van geparkeerde auto’s op de stoep, smalle trottoirs door overhangende beplanting en de drukke Zutphensestraatweg waar vaak ook te hard gereden wordt. Door meer bewegingen op het spoor, zorgt dit tegenwoordig ook voor meer overlast en trillingen. Op het gebied van ‘erfgoed’ vinden bewoners dat er wat moet gebeuren met de leegstaande Turnhal. Ook moeten de beken en stuwen/watervallen weer zichtbaar worden in het landschap.

Bij het 500-jarige bestaan van gemeente Rheden moet Ellecom nog steeds een mooi groen dorp in het landschap zijn. Ellecom is een plek waar geïnvesteerd is in groen, het landschap en de cultuur(historie), waardoor het behouden en bewaard is gebleven. Een leefbaar dorp waar de school ook nog zijn plek heeft en de Turnhal een goede invulling heeft gekregen. Ellecom is cultureel meer divers geworden en jongeren hebben meer ruimte gekregen. Groeiend besef voor biodiversiteit heeft zijn vruchten afgeworpen in de samenleving.

Energietransitie in ontwikkeling

Bewoners vinden dat er weinig bekend is vanuit de gemeente over de energietransitie. Niet iedereen is op de hoogte van het Burgerakkoord, ze vinden dat de communicatie beter kan. EEN – Ellecom Energie Neutraal is het ideaal van Ellecom. Graag zien bewoners zonnepanelen op daken in plaats van in het landschap. Ook moeten zonnepanelen op daken van monumentale panden kunnen, “het weigeren is niet meer van deze tijd”. Bewoners vinden ook dat er subsidies nodig zijn, de potjes zijn elke keer snel op. Daarnaast vraagt men om vanuit een visie met kernwaarden van de gemeente (groen, bebouwing, cultuurhistorie, etc.) te werken.

Aanpassen aan extreem weer

Wat door veel bewoners onderschreven wordt, is dat er meer bomen moeten komen die mede zorgen voor schaduw. Het opvangen van water kan in verlaagde bermen, in (nieuwe) parken. Ook vraagt men aan de gemeente om watertonnen om regen thuis op te kunnen vangen, maar ook om compostbakken, om zelf van GFT-afval compost te maken voor eigen gebruik. In de tuin kunnen mensen ook al meer het blad in de borders laten liggen wat goed is voor de bodem. Het maaibeleid van de gemeente zou ook extensiever kunnen wat beter is voor bodem, plant en dier. Daarnaast vraagt men om extensieve landbouw en zorgen voor een grotere biodiversiteit, óók in Ellecomse polder. Volg het natuurlijke systeem; waterstroom, bodem, landschap.

Op de stellingen over ‘aanpassen aan extreem weer’ zien de bewoners geen keuze in óf óf, maar het is én én. Wateroverlast kan zowel opgevangen worden tuinen en plantsoenen als in het landschap rondom de dorpen. De open ruimten in de dorpen worden grotendeels gezien als ruimte voor wateropvang, groen en schaduw, en minder voor parkeren. Maar het parkeren kan óók groener ingericht worden. Om beter bestand te zijn tegen de hitte moeten we voornamelijk meer bomen in het bestaande groen plaatsen, maar ook nieuwe groene plekken zijn belangrijk. Aan de inwoners zijn opties voorgelegd. De resultaten zijn:

Wateroverlast vangen we op in....:

  • 45 % geeft aan tuinen en plantsoenen
  • 43% het landschap rondom de dorpen
  • 13 % is neutraal

Open ruimte in dorpen gebruiken we voor:

  • 88% wateropvang, groen en schaduw
  • 12 % parkeerplaatsen
  • 0 % is neutraal

Om beter bestand te zijn tegen de hitte:

  • 31% plaatsen we meer bomen in het bestaande groen.
  • 31 % maken we nieuwe groene plekken in de dorpen, in plaats van parkeren of woningen
  • 37% is neutraal 

 

Natuur

Voor natuur moeten boeren omvormen naar duurzame, extensieve landbouw/veeteelt, bioboerderij. Boeren moeten hierbij ondersteund worden, maar wel op natuurvriendelijke wijze. Er is dus geen plek voor een megastal, daar is een grote meerderheid op tegen. Er moet op respectvolle wijze worden omgegaan met natuur om biodiversiteit te bevorderen en te herstellen. Denk hierbij aan zoveel mogelijk groen waar flora en fauna van profiteren, subtiele nachtverlichting in de openbare ruimte, extensief maaibeleid, aanleg van bloemenvelden in/om de dorpen en minder verharding. Zo ontwikkel je verbindingsstroken groen met belangrijke natuur zoals de Veluwe en de uiterwaarden van de IJssel. Dit kan ook in combinatie met natuurinclusief landbouwgebied.

Op de stellingen over ‘natuur’ zien de bewoners geen keuze in óf óf, maar het is én én. Wel heeft een grote meerderheid een mening over voor wie de Veluwezoom en de Veluwe is: voor natuur en dieren. Bijen en vlinders moeten voornamelijk meer ruimte krijgen langs de wegen door het hele dorp. Beken kunnen in het buitengebied weer zichtbaar gemaakt worden. Aan de inwoners zijn opties voorgelegd. De resultaten zijn:

De resultaten zijn:

De Veluwe en Veluwezoom is er vooral voor.....

  • 3% zegt de mens
  • 76% zegt voor natuur en dieren
  • 22 % is neutraal

Bijen en vlinders krijgen meer ruimte

  • 6 % zegt op bepaalde plekken zoals een plantsoen of perkje
  • 87 % zegt langs de wegen, door het hele dorp
  • 6% is neutraal

De natuur op de IJssel en de Veluwe verbinden we door...

  • 26 % zegt de wegen in de dorpen te vergroenen
  • 69% zegt bredere groenstructuren met bos rondom de dorpen
  • 6 % is neutraal

Om de natuur te helpen maken we de beken weer herkenbaar in...

  • 45 % zegt het buitengebied
  • 21% zegt de dorpen
  • 14% is neutraal

Landbouw

Een hele grote meerderheid zegt tegen de (mogelijke) komst te zijn van een megastal op Landgoed Middachten. Dit loopt al wat langer en men vindt dat alle logica weg is als er voor een nieuw veebedrijf wordt gelobbyd. Een extensief boerenbedrijf met gevoel voor landschap, natuur, dier en product, welke past binnen twee Natura2000 gebieden. Ook zouden andere nieuwe vormen van landbouw, zoals (kleinschalige) biologische landbouw, kringlooplandbouw of andere vormen die goed zijn voor de biodiversiteit een optie kunnen zijn. “Dieren moeten weer buiten kunnen zijn, kalfjes weer bij de moeder, bomen en bloemen in de wei”. Ook kunnen boeren werken aan ecosysteemdiensten, waar ze dan ook een beloning voor dienen te krijgen. Daarnaast het gebruik van glyfosaat en andere landbouwgiffen stoppen en op natuurlijke wijze meer organische stof in de bodem proberen te krijgen, zo wordt de bodem ook veerkrachtiger. Er moet een eerlijke prijs komen voor producten van de boer en de boer moet ook de ruimte hebben voor ondernemerschap. Zorg voor een goede communicatie tussen boer en burger, samenhang in natuur en samenleving.

Op de stellingen over ‘landbouw’ geeft een merendeel van de bezoekers aan hun boodschappen bij een lokale boerderij te willen doen, en niet in de supermarkt. Een meerderheid geeft aan dat bestaande agrarische bedrijven mogen bijverdienen met kleinschalige recreatie, met de focus op landbouw zoals een boerderij. Bewoners vinden wel dat de landbouw gesteund moet worden door meer ruimte te krijgen voor landbouw in combinatie met natuur. De helft van de bewoners geeft aan geen behoefte te hebben aan een extra moestuin of buurttuin. In de afbeelding hieronder is met percentages aangegeven waar bewoners hun voorkeur aan gaven.  

De resultaten zijn:

Ik ben bereid om boodschappen te doen ........

  • 69 % zegt bij een lokale boerderij
  • 12 % in de supermarkt
  • 19% is neutraal

Bestaande agrarische bedrijven mogen extra verdienen met...

  • 70 % zegt kleinschalige recreatie met de focus op landbouw, zoals een zorgboerderij
  • 9 % zegt grootschalige recreatie, zoals camping of B&B
  • 22 % is neutraal

De landbouw moet gesteund worden door....

  • 12 % zegt door bewoners door te helpen op de boerderij
  • 76 % zegt door meer ruimte te krijgen voor landbouw in combinatie met natuur
  • 12 % is neutraal

Heeft u behoefte aan een extra moestuin of een buurttuin?

  • 7% zegt ja
  • 0% neigt naar ja
  • 0% zegt nee
  • 14% neigt naar nee
  • 79 % is neutraal

Inclusief, gezond en veilig dorp

Onderwerpen die belangrijk zijn voor dit thema gaan over saamhorigheid en verbinding met mededorpsgenoten. Respectvol, betrokken en in contact kunnen komen met elkaar. Daarnaast is verkeersveiligheid ook een belangrijk punt. Op de Zutphensestraatweg, Eikenstraat enMiddachterallee wordt hard gereden of is op dit moment gevaarlijk ingericht. Daarnaast mogen er ook wat meer faciliteiten zijn om elkaar te kunnen ontmoeten, deze moeten óók toegankelijk zijn voor ouderen. Meer sociale huurwoningen en seniorenwoningen zouden ook bij kunnen dragen aan de leefbaarheid van het dorp.

Op de stellingen bij dit thema gaven de bewoners aan voornamelijk mensen te ontmoeten op straat, in de buitenruimte. Sporten doet ook het merendeel buiten in zijn omgeving. Voor een veilig gevoel in de wijk moet de openbare ruimte overzichtelijk, open, aantrekkelijk en voorspelbaar ingericht zijn, maar een klein deel denkt dat meer handhaving ook kan helpen. Voor zorg gaan alle bewoners naar de grotere dorpen. In de afbeelding hieronder is met percentages aangegeven waar bewoners hun voorkeur aan gaven.

Mensen ontmoeten doe ik:

  • 35% zegt op straat in de buitenruimte
  • 22% zegt in een buurthuis of bij een vereniging
  • 43% is neutraal

Sporten en bewegen doe ik:

  • 68% zegt in mijn omgeving
  • 20 % bij een sportvereniging
  • 12% is neutraal

Voor zorg ga ik naar:

  • 0% zegt vlak bij huis, maar daar komt minder vaker een zorgmedewerker
  • 100% zegt een groter dorp, waar grotere zorgcentra en huisartsen zijn
  • 0% is neutraal

Voor een veilig gevoel in de wijk....:

  • 74% zegt richten we de openbare ruimte overzichtelijk, open, aantrekkelijk en voorspelbaar in
  • 11 % zegt zetten we meer handhaving in
  • 15% is neutraal

Verkeer

Verkeersveiligheid in Ellecom kan beter. De verkeersveiligheid rondom bijvoorbeeld kruispunt Hofstetterlaan – Zutphensestraatweg kan beter. Daarnaast komt er steeds meer verkeer door Ellecom waarbij ook te hard gereden wordt. Men pleit voor snelheidsverlaging, wegaanpassingen of handhaving. De Zutphensestraatweg wordt het vaakst genoemd op gebied van te hard rijdend verkeer, gevaarlijke kruispunten, toenemende verkeersdrukte. Ook voor langzamer verkeer zijn er problemen, de parallelweg van de Zutphensestraatweg is gevaarlijk door vele verkeersfuncties. Parkeren op stoepen en aan kruispunten zorgen voor problemen. Door parkeren en overhangend groen op stoepen/trottoirs, zijn deze niet toegankelijk voor voetgangers en minder validen. Zwaar landbouwverkeer zorgt voor trillingen in oude huizen. Daarnaast is er zwaarder treinverkeer (goederenvervoer) en zijn/rijden er meer treinen wat zorgt voor lawaai, overlast en trillingen.

Geluidshinder wordt vooral ervaren van de autosnelweg A348. De verbinding van A348, de Ellecomsedijk lijkt na renovatie wel een racebaan, vooral optrekkende (sport)motoren. De geluidsoverlast van de Ellecomsedijk neemt toe en een oplossing daarvoor wordt gemist.

Aangedragen oplossingen vanuit inwoners:

  1. pak maximale snelheid aan
  2. uitstoot van fijnstof omlaag
  3. geluidsoverlast omlaag tot minimum beperken
  4. geluidswal N348

Op de stellingen over ‘verkeer’ geeft een meerderheid van de bezoekers aan dat ze het een goed idee vinden als de gemeente meer inzet op ‘duurzaam verkeer’, zoals lopen, fietsen en deelauto’s. Daar horen ook meer laadpalen bij in de openbare ruimte. Ook geeft een meerderheid aan het een goed idee te vinden als gemotoriseerd verkeer verder uit de natuurgebieden geweerd wordt. Een duidelijkere meerderheid vindt het een goed idee als meer wegen in de bebouwde kom een maximumsnelheid van 30 km/u hebben. Er mogen niet per se meer files komen, zodat bewoners vaker de auto laten staan. De bewoners zien de straat voornamelijk om te spelen en te bewegen, parkeren wordt ook door een klein deel belangrijk bevonden. Ellecom is goed bereikbaar met het OV, waarbij bewoners vinden dat de bus moet overal komen én vaker.

 

De resultaten zijn:

Vindt u het een goed idee dat de gemeente meer inzet op 'duurzamer verkeer', zoals lopen, fietsen en deelauto's ?

  • 76% is helemaal voor
  • 12 % neigt naar voor
  • 8% is neutraal
  • 4% neigt naar tegen
  • 0% is tegen

Vindt u het een goed idee dat gemotoriseerd verkeer verder uit natuurgebieden geweerd wordt, zoals in de Veluwezoom/ het Posbankgebied?

  • 79% is helemaal voor
  • 12 % neigt naar voor
  • 3 % is neutraal
  • 6 % neigt naar tegen
  • 0 % is tegen

Vindt u het een goed idee dat steeds meer wegen binnen de bebouwde kom een maximumsnelheid van 30 km per uur hebben?

  • 82 % is helemaal voor
  • 15% neigt naar voor
  • 3% is neutraal
  • 0% neigt naar tegen
  • 0% is tegen

Er komen steeds meer elektrische voertuigen. Moet de gemeente publieke laadpalen plaatsen in de openbare ruimte?

  • 52% zegt heel veel
  • 30% neigt naar heel veel
  • 7 % is neutraal
  • 4 % neigt naar helemaal niet
  • 7% helemaal niet

Vindt u dat er files mogen staan in de gemeente Rheden zodat mensen sneller de fiets pakken?

  • 12 % zegt heel veel
  • 29% neigt naar veel
  • 35 % is neutraal
  • 6% neigt naar helemaal niet
  • 18% zegt helemaal niet

De straat is er om...?

  • 79% zegt om te spelen en te verblijven
  • 17 % zegt om erdoorheen te rijden en te parkeren 
  • 4% is neutraal

De dorpen zijn goed bereikbaar......

  • 73 % zegt met het OV, per fiets en voetgangers
  • 0 % zegt met de auto door goede parkeervoorzieningen
  • 27% is neutraal 

De bus komt.....

  • 62% zegt overal, maar minder vaak
  • 12% zegt vaak, maar wel op centrale plekken
  • 27 % is neutraal

Wonen

Ellecom is een klein dorp en dat wil het ook blijven, meer de focus op inbreiding dan uitbreiding. Focus op investeren en onderhouden van bestaande woningen ten behoeve van duurzaamheid en toekomstbestendigheid. Nieuwbouw kan, maar zorg dat woningen betaalbaar zijn en dat starters ook een kans hebben. Bij het ontwikkelen van een nieuwbouwplan zal er gekeken moeten worden naar een passende architectuur, daarnaast moet het ingepast worden in het landschap. Gemeleerde bevolkingssamenstelling ontwikkelen door divers woningaanbod/meer sociale huurwoningen kan zorgen voor het behoud van een levendig dorp. Ellecom wil een voorbeeld zijn voor andere plaatsen; zelfvoorzienend en experimenteren met woonvormen op kleine schaal. Woonvormen waar bijvoorbeeld jongeren en ouderen samenwonen. Daarnaast pleit men voor invulling van de oude Turnhal. Een invulling hiervoor zou groepswonen kunnen zijn, dit zou ook bij andere grote panden kunnen, zoals het zendingshuis/ Rehoboth en De Olde Wehme. Tiny houses en Seniorenwoningen/ levensloopbestendige woningen zouden de bewoners ook graag meer willen zien. Op de foto met de plattegrond hebben bewoners aangegeven waar nieuwe huizen gebouwd mogen worden.

 

In de stellingen over ‘wonen’ heeft een grote meerderheid van de bewoners aangegeven dat nieuwe woningen in de dorpen gebouwd moeten worden, bijvoorbeeld als transformatie van gebouwen of gebieden. Woningen voor ouderen moeten in alle dorpen gebouwd worden, al vindt 1/3 dat ze alleen in de grote dorpen dicht bij winkels nodig zijn. Bijna een kwart van de bezoekers vindt dat in alle dorpen even veel sociale woningbouw gebouwd moet worden, maar bijna 3/4 geeft aan dat ze vooral nodig zijn daar waar weinig betaalbare woningen zijn. Een grote meerderheid geeft aan dat oude (monumentale) gebouwen kunnen worden omgevormd tot woningen. Zoveel mogelijk kansen op alle vlakken moeten benut worden. Als laatste geeft ook een grote meerderheid aan, graag levensloopbestendige woningen te zien in zijn of haar dorp.

De resultaten zijn:

Nieuwe woningen moeten we bouwen....

  • 95% zegt in de dorpen
  • 5 % buiten de dorpen
  • 0 % is neutraal

Woningen voor ouderen moeten we bouwen

  • 52 % zegt in alle dorpen een paar, niet altijd dichtbij winkels en zorg
  • 30% zegt in de grote dorpen, dichtbij winkels en zorg
  • 17 % is neutraal

Sociale woningbouw moeten we bouwen.....

  • 21 % zegt in alle dorpen evenveel
  • 67% zegt vooral daar waar weinig betaalbare woningen zijn
  • 13% is neutraal

Ruimte voor nieuwe woningbouw creëren we door....

  • 8% zegt door het slopen van bestaande panden voor nieuwbouw
  • 77% zegt door transformatie van oude gebouwen tot nieuwe woningen
  • 15% is neutraal

Welke type woning ziet u graag?

  • 0% zegt studio
  • 7% zegt vrijstaand huis
  • 3% zegt appartement
  • 0% zegt boerderij
  • 0% zegt rijtjeshuis
  • 3% zegt twee-onder-een-kapwoning
  • 67% zegt levensloopbestendige woning
  • 20% zegt anders

Recreatie en toerisme

Voor recreatie en toerisme is het belangrijk dat het duurzamer en extensiever wordt. Minder gemotoriseerd verkeer en meer mogelijkheden om te fietsen of wandelen. Deze mogelijkheden moeten ook toegankelijk zijn voor mensen met (lichte) beperkingen. Een parkeergelegenheid om van daaruit te kunnen gaan fietsen wordt aangedragen, al wordt er óók gewaarschuwd dat dat niet ten koste moet gaan van bewoners. Parkeerproblemen zijn er nu soms al, men vraagt zich af of deze nog groter worden als de Posbank afgesloten wordt voor gemotoriseerd verkeer. De ene bewoner mist niks in zijn of haar dorp, de ander toch wel. Bijvoorbeeld een gezellig dorpshuis waar je ook koffie kunt drinken met professionals die het dorpshuis besturen. Wat zowel in- als buiten het dorp wordt gemist is een groepsaccomodatie. Wandelroutes rondom Ellecom worden ook gemist, evenals een route die vertelt over de WOII die hier ook zijn sporen heeft achtergelaten (Midachterallee, Turnhal, villa, monumenten, etc.). De bewoners van Ellecom gaan voornamelijk te voet of met de fiets de natuur in. Recreanten zorgen vooral voor geluidsoverlast, verkeersoverlast en parkeeroverlast, vóóral bij mooi weer. Daarnaast zijn de volgende onderwerpen waar mensen ook overlast van ervaren; loslopende honden in natuur waar het niet mag, afval en scootertjes die zich niet aan verkeersregels houden. Sommigen vinden dat de Posbank wordt uitgemolken wat ten koste gaat van dier en natuur.

Bij de stellingen over ‘Recreatie en Toerisme’ hebben bewoners geen duidelijke mening over hoe landgoederen en monumenten gebruikt mogen worden. De helft van de bezoekers geeft geen duidelijke mening of we de natuur moeten behouden of gebruiken voor toerisme, een ander groot deel geeft aan meer voor het behouden en conserveren te gaan waardoor natuur minder toegankelijk wordt. Het merendeel wil altijd overal een hapje kunnen eten. En er is geen duidelijke mening of toeristen nodig zijn om winkels en restaurants open te houden.

De resultaten zijn:

Landgoed en monumenten....

  • 16% zegt behouden en conserveren we, waardoor minder toegankelijk
  • 16 % gebruiken we voor toerisme als verdienmodel
  • 68 % is neutraal

De natuur....

  • 37% zegt behouden en conserveren we, waardoor minder toegankelijk
  • 5% gebruiken we voor toerisme als verdienmodel
  • 58 % is neutraal

Een hapje kunnen eten wil ik....

  • 67% altijd en overal in alle dorpen
  • 0% zegt in de grotere dorpen
  • 33 % is neutraal

Hebben we toeristen nodig om onze winkels en restaurants open te houden ?

  • 10 % zegt heel veel
  • 14% neigt naar heel veel
  • 43% is neutraal
  • 5% neigt naar helemaal niet
  • 29% naar helemaal niet

Werken en economie

Boodschappen worden voornamelijk gedaan in Dieren. Het Callunaplein wordt als lelijk en verloederd omschreven, het nodigt de bezoeker niet echt uit maar alles is er wel aanwezig; “ongezellig maar goede parkeermogelijkheden”. Diversiteit in winkels, wat meer groen en sfeer zouden bij kunnen dragen aan het verbeteren van het Callunaplein. Beter vervoer van kleine kernen naar winkels en dergelijke zou kunnen helpen, hier kunnen mensen die zorg nodig hebben óók van profiteren. Een extra kans is om een ambachtelijke straat te ontwikkelen met kleine bedrijfjes zoals een kapper, fietsenmaker, cafétjes. Liever er géén grote jongens meer bij. Daarnaast zouden festiviteiten en/of gezellig terras het Callunaplein aantrekkelijker kunnen maken, het is nu erg donker en grauw. Wat in Ellecom gemist wordt is een café of buurthuis waar men elkaar kan ontmoeten en lekker kan borrelen. Een groenteboer voor verse (biologische) groenten en fruit of een bioboer die lokaal levert of een landwinkel heeft.

Bij de stellingen over ‘economie’ is een verdeeld beeld ontstaan over waar werk zou moeten zijn, zowel in de dorpen binnen de gemeente, als op een bereikbare plek buiten de gemeente. Kleine bedrijfjes, zoals een fietsenmaker of autogarage moeten verspreid blijven over de wijken. Het is erg belangrijk dat de gemeente kleine ondernemers uit de gemeente ondersteunt. Bestaande bedrijventerreinen kunnen omgevormd worden tot nieuwe woonwijken, maar ook opgeknapt en vergroend worden. Voor boodschappen gaat het merendeel van de bewoners naar de grotere dorpen in de gemeente.

  

De resultaten zijn:

Mijn werk wil ik....

  • 20% zegt in mijn dorp of gemeente
  • 27 % zegt op een bereikbare plek buiten de gemeente
  • 53% is neutraal

kleine bedrijfjes, zoals een fietsenmaker of autogarage, zie ik graag...

  • 74% zegt verspreid in de wijk
  • 0 % zegt verzameld op een bedrijventerrein
  • 26% is neutraal

We zetten in op....

  • 87% zegt het ondersteunen van kleine ondernemers uit gemeente Rheden 
  • 13% het stimuleren van grote bedrijven om naar gemeente Rheden te komen
  • 0% is neutraal

Bestaande bedrijventerrein....

  • 50% zegt mogen blijven, maar opgeknapt en vergroend
  • 33% zegt moeten worden omgevormd tot woonwijken
  • 17% is neutraal

Voor winkels ga ik naar....

  • 12% zegt mijn dorp, maar met beperkt aanbod
  • 76% zegt de grotere dorpen en steden
  • 12% is neutraal

 

 

 

 

Cookie-instellingen