Verslag dorpsgesprek De Steeg

In dorpshuis ’t Parkhuis in De Steeg vond donderdag 23 maart 2023 het eerste dorpsgesprek plaats. Tussen 16.00 en 21.00 uur konden bewoners en ondernemers binnenlopen om in gesprek te gaan over hoe zij de toekomst van hun dorp voor zich zien. Wat is er nodig om in de toekomst fijn te kunnen leven? Wat moet er gebeuren als het gaat om wonen, verkeer, natuur, duurzaamheid, klimaatverandering, energie enzovoort?

Het dorpsgesprek bestond uit een open inloop waar bezoekers langs verschillende thema-posters konden lopen. Op de thema-posters konden inwoners stickers plakken bij onderwerpen waar zij het mee eens waren. Daarnaast waren er vragen die zijn konden beantwoorden door te schrijven op post-its. Medewerkers van de gemeente stonden klaar om vragen te beantwoorden. Wanneer inwoners niet naar het dorpsgesprek konden komen, hadden zij de mogelijkheid om een online-enquête in te vullen. De opbrengst van deze avond verwerken we in een omgevingsvisie voor de hele gemeente Rheden.

Sfeer in De Steeg

Voor het dorpsgesprek in De Steeg hadden zich vooraf 28 mensen aangemeld via de website van de gemeente. De opkomst was hoger, doordat enkele bewoners kwamen inlopen zonder dat zij zich hadden aangemeld. De gesprekken met de bewoners verliepen prettig. Ze bleven over het algemeen lang om zich goed in de verschillende thema’s te verdiepen en hun wensen en ideeën mee te geven.

Resultaten per thema

Hieronder staan de belangrijkste resultaten per thema. De tekst bestaat uit wensen, kansen, ideeën en opmerkingen, allemaal opgeschreven op post-its door de bezoekers van het dorpsgesprek of ingevuld in de digitale enquête. Resultaten die vaker genoemd zijn, staan bovenaan. Daarnaast konden de bezoekers stickers plakken op stellingen waar zij het mee eens waren. Het aantal voorkeursstickers per stelling is aangegeven met een percentage in de afbeeldingen.

Identiteit, erfgoed en ruimtelijke kwaliteit

De Steeg wordt omschreven als prachtige woonplek vlak bij de natuur met bosbeleving. Het is er rustig en prettig wonen. Klein, uniek, tussen bos en beemd/water. De bewoners vinden De Steeg mooi zoals het is. Het heeft de charme van een klein dorp met veel cultureel-historisch erfgoed. Het is een mooi dorp, fijn om te wonen. We moeten er met z’n allen zuinig op zijn. De Steeg ligt in een landelijke en natuurrijke omgeving met grote historische elementen en is prima ontsloten. Het cultuurhistorisch erfgoed zou meer gepromoot mogen worden met mooie verhalen.

Landgoed Middachten is een plek om te verbinden en mooie dingen voor het dorp te organiseren. Ook Rhederoord, het postkantoor en de kerk zijn mooie plekken. Het voormalige klooster, de theetuinen en klein Biljoen verdienen meer aandacht.

Wat mist zijn flexibele atelierruimtes in de gemeente en een groot honden losloopgebied. Ook kan de bermbegroeiing met bloemen en kruiden beter. Wanneer het hele dorp 30 km/u gemaakt zou worden, zal de verkeersveiligheid verbeteren volgens sommige. Ook kan er meer groen tussen de bomen aan de Boecoplaan en kunnen oude kenmerkende landschapselementen, zoals landstructuren, versterkt worden.

Bij het 500-jarig bestaan van de gemeente in 2073 zou De Steeg vergelijkbaar met nu moeten zijn. Dit vraagt goed onderhoud en behoud van het groen. Of misschien nog wel meer groen en levendigheid en goed onderhouden cultuurhistorie. Er zou meer verbinding gemaakt kunnen worden tussen mooie plekken met een verhaal erbij.

 

Energietransitie in ontwikkeling

De bewoners van De Steeg zien liever geen zonnepanelen op schaarse grond. Beter is het om daken te benutten van woonhuizen, kantoren en bedrijven. Wanneer men in een huis woont waar geen zonnepanelen mogelijk zijn, wil men wel graag zonne-energie elders in de buurt kunnen afnemen. Het Burgerakkoord CO2-neutraal wordt als een goed initiatief gezien. Het werd professioneel opgepakt en krijgt een goed vervolg. Al vinden sommige bewoners dat innovatieve oplossingen nog beter benut mogen worden.

Aanpassen aan extreem weer

De bewoners van De Steeg vinden het belangrijk dat water op verschillende manier opgevangen wordt en hergebruikt. Dit kan door water al hoger op de Veluwe op te vangen en te infiltreren. De gemeente kan bewoners aanmoedigen om tegels uit hun tuin te halen. Ook moet de gemeente letten op het verdichten van de oppervlakte door werkzaamheden. Er liggen kansen voor subsidies voor regenwateropvang nabij huizen, wadi’s en advies over plantenkeuze in tuinen. Sommige planten kunnen beter tegen droogte of water langer vasthouden. Ook kunnen de uiterwaarden verruimd worden en beter ontsloten worden. Bewoners kunnen zelf bijdragen door water op te vangen in hun tuin, bijvoorbeeld met een wadi of een watertank, hun tuin te vergroenen en minder tegels in de tuin te leggen.

Op de stellingen over ‘aanpassen aan extreem weer’ zien de bewoners voornamelijk ruimte in tuinen en plantsoenen om wateroverlast in op te vangen. Maar ook het landschap is van belang. De open ruimte in de dorpen worden gezien als ruimte voor wateropvang, groen en schaduw, en minder voor parkeren, mits dit leidt tot groen en schaduw tot aan de voordeur en wateropvang. Om beter bestand te zijn tegen de hitte moeten we voornamelijk nieuwe groene plekken creëren. In de afbeelding hieronder is met percentages aangegeven waar bewoners hun voorkeur aangaven.  

Wateroverlast vangen we op in....:

  • 45% geeft aan tuinen en plantsoenen
  • 18% het landschap rondom de dorpen
  • 36% is neutraal

Open ruimte in dorpen gebruiken we voor:

  • 92% wateropvang, groen en schaduw
  • 8 % parkeerplaatsen
  • 0 % is neutraal

Om beter bestand te zijn tegen de hitte:

  • 17% plaatsen we meer bomen in het bestaande groen.
  • 58 % maken we nieuwe groene plekken in de dorpen, in plaats van parkeren of woningen
  • 25% is neutraal 

 

Natuur

De bewoners van De Steeg vinden dat groenstroken langs straten beter onderhouden moeten worden. Daarnaast moeten er meer stroken aangebracht worden en niet alleen met gras. Er moet ook ruimte zijn voor nieuwe bomen en bloemrijke bermen die niet te vaak gemaaid worden. Eetbare planten, ecologische tuinen en compost kunnen helpen bij het versterken van de biodiversiteit. Dit zou meer onder de aandacht gebracht mogen worden. Ook moet er meer water opgevangen worden, bijvoorbeeld in wadi’s, vijvers of groenstroken in plaats van tegels. Tot slot is het belangrijk voor de natuur dat toerisme in toom gehouden wordt.

Op de stellingen over ‘natuur’ wordt zowel de Veluwezoom als de Veluwe gezien voor natuur en dier, maar ook voor de mens (recreatie). Bijen en vlinders moeten voornamelijk meer ruimte krijgen langs de wegen door het dorp. Door meer groen aan te leggen langs de wegen kunnen ook de Veluwe en de IJssel met elkaar verbonden worden. Beken kunnen zowel in de dorpen als het buitengebied weer zichtbaar gemaakt worden. In de afbeelding hieronder is met percentages aangegeven waar bewoners hun voorkeur aangaven.  

De resultaten zijn:

De Veluwe en Veluwezoom is er vooral voor.....

  1. 23% zegt de mens
  2. 38% zegt voor natuur en dieren
  3. 38% is neutraal

Bijen en vlinders krijgen meer ruimte

  • 0% zegt op bepaalde plekken zoals een platsoen of perkje
  • 82% zegt langs de wegen, door het hele dorp
  • 18% is neutraal

De natuur op de IJssel en de Veluwe verbinden we door...

  1. 45% zegt de wegen in de dorpen te vergroenen
  2. 27% zegt bredere groenstructuren met bos rondom de dorpen
  3. 27% is neutraal

Om de natuur te helpen maken we de beken weer herkenbaar in...

  • 31% zegt het buitengebied
  • 38% zegt de dorpen
  • 31% is neutraal

Landbouw

De bewoners van De Steeg zien voor de landbouw ruimte in extensieve veehouderij, natuurinclusief en biologisch boeren. Ze zouden graag boodschappen doen bij een lokale boerderij of hun producten halen in een lokale buurttuin. De bio-industrie mag afgebouwd worden. Bestaande agrarische bedrijven zouden mogen bijverdienen met campings of horeca. Belangrijk is dat landbouw gevarieerd blijft, maar met aandacht voor de natuur. Ook kunnen er keuzes gemaakt worden in soorten landbouw, bijvoorbeeld akkerbouw of veeteelt.

Op de stellingen over ‘landbouw’ gaven de bewoners aan bereid te zijn om hun boodschappen te doen bij een lokale boerderij. Een meerderheid zou graag een extra moestuin of buurttuin in de buurt hebben. Ze vinden dat bestaande agrarische bedrijven extra mogen verdienen met grootschalige recreatie, zoals campings of B&B’s. Maar landbouw heeft voornamelijk meer ruimte nodig in combinatie met natuur. In de afbeelding hieronder is met percentages aangegeven waar bewoners hun voorkeur aangaven.  

De resultaten zijn:

Ik ben bereid om boodschappen te doen ........

  • 71% zegt bij een lokale boerderij
  • 14 % in de supermarkt
  • 14% is neutraal

Bestaande agrarische bedrijven mogen extra verdienen met...

  • 30% zegt kleinschalige recreatie met de focus op landbouw, zoals een zorgboerderij
  • 60 % zegt grootschalige recreatie, zoals camping of B&B
  • 10 % is neutraal

De landbouw moet gesteund worden door....

  • 11 % zegt door bewoners door te helpen op de boerderij
  • 56 % zegt door meer ruimte te krijgen voor landbouw in combinatie met natuur
  • 33 % is neutraal

Heeft u behoefte aan een extra moesstuin of een buurttuin?

  • 0% zegt ja
  • 75 % neigt naar ja
  • 17% zegt nee
  • 8% neigt naar nee
  • 0% zegt nee

Inclusief, gezond en veilig dorp

Voor een inclusief, gezond en veilig dorp zien de bewoners van De Steeg graag een aantrekkelijke, overzichtelijke buitenruimte waar gesport kan worden. Er mag meer aandacht besteed worden aan voorzieningen voor ouderen, zoals een inloophuis waar ouderen terecht kunnen voor zorg en vragen, onder andere over veiligheid. Asielzoekers zijn welkom, daar moeten goede voorzieningen voor getroffen worden. Passend huisvesten is belangrijk, ook bij tijdelijke behoeften. De Steeg is sociaal en integraal, welkom voor iedereen. 

Op de stellingen bij dit thema gaf een meerderheid van de bewoners aan dat zij graag mensen ontmoeten op de straat in de buitenruimte. Voor een veilig gevoel in de wijk moet de openbare ruimte overzichtelijk, open, aantrekkelijk en voorspelbaar ingericht zijn. De omgeving buiten is ook de plek waar zij voornamelijk sporten en bewegen. Voor zorg gaan zij naar een groter dorp, waar grotere zorgcentra en huisartsen zijn. In de afbeelding hieronder is met percentages aangegeven waar bewoners hun voorkeur aangaven.

De resultaten zijn:

Mensen ontmoeten doe ik:

  • 45% zegt op straat in de buitenruimte
  • 18% zegt in een buurthuis of bij een vereniging
  • 36% is neutraal

Sporten en bewegen doe ik:

  • 85% zegt in mijn omgeving
  • 15 % bij een sportvereniging
  • 0% is neutraal

Voor zorg ga ik naar:

  • 0% zegt vlak bij huis, maar daar komt minder vaker een zorgmedewerker
  • 100% zegt een groter dorp, waar grotere zorgcentra en huisartsen zijn
  • 0% is neutraal

Voor een veilig gevoel in de wijk....:

  • 80 % zegt richten we de openbare ruimte overzichtelijk, open, aantrekkelijk en voorspelbaar in
  • 20% zegt zetten we meer handhaving in
  • 0% is neutraal

 

Verkeer

Op de doorgaande wegen in De Steeg wordt de verkeersveiligheid als laag ervaren. De weg nodigt uit om veel harder te rijden dan toegestaan. Op de Diepesteeg en de Bergdwarsweg rijdt verkeer vaak te hard. Ook rijden motoren vaak te hard richting de Posbank. Een ander straatprofiel met minder asfalt zou de snelheid kunnen laten afnemen en gelijk meer ruimte creëren voor groen. Het hele dorp zou 30 km/u zone moeten worden en de tunnel bij Dieren zou juist verhoogd moeten worden naar 60 km/u. Bewoners geven voor verkeersveiligheid een rapportcijfer tussen de 5 en de 8. 

Op de stellingen over ‘verkeer’ zijn de inwoners van De Steeg voor de inzet op meer ‘duurzaam verkeer’, zoals lopen, fietsen en deelauto’s. Ook vinden zij het een goed idee als gemotoriseerd verkeer van de Posbank geweerd wordt. Een meerderheid is voor het invoeren van 30 km/u in de bebouwde kom van Rheden. Ook moet de gemeente inzetten op meer publieke laadpalen, maar niet meer files. De bewoners zien de straat voornamelijk om te spelen en te bewegen en minder voor parkeren. Rheden is goed bereikbaar met het openbaar vervoer, al komt de bus alleen op centrale plekken. De dorpen zijn goed bereikbaar met het openbaar vervoer en fiets, en de bus komt overal, maar minder vaak.

De resultaten zijn:

Vindt u het een goed idee dat de gemeente meer inzet op 'duurzamer verkeer', zoals lopen, fietsen en deelauto's ?

  • 75% is helemaal voor
  • 25 % neigt naar voor
  • 0% is neutraal
  • 0% neigt naar tegen
  • 0% is tegen

Vindt u het een goed idee dat gemotoriseerd verkeer verder uit natuurgebieden geweerd wordt, zoals in in de Veluwezoom/ het Posbankgebied?

  • 73% is helemaal voor
  • 0 % neigt naar voor
  • 18 % is neutraal
  • 0 % neigt naar tegen
  • 9 % is tegen

Vindt u het een goed idee dat steeds meer wegen binnen de bebouwde kom een maximumsnelheid van 30 km per uur hebben?

  • 50 % is helemaal voor
  • 42% neigt naar voor
  • 8% is neutraal
  • 0% neigt naar tegen
  • 0% is tegen

Er komen steeds meer elektrische voertuigen. Moet de gemeente publieke laadpalen plaatsen in de openbare ruimte?

  • 31% zegt heel veel
  • 54% neigt naar heel veel
  • 15% is neutraal
  • 0% neigt naar helemaal niet

Vindt u dat er files mogen staan in de gemeente Rheden zodat mensen sneller de fiets pakken?

  • 8% neigt naar veel
  • 17% is neutraal
  • 25% niegt naar helemaal niet
  • 42% zegt helemaal niet
  • 8% zegt helemaal niet

De straat is er om...?

  • 44% zegt om te spelen en te verblijven
  • 0% zegt om erdoorheen te rijden en te parkeren 
  • 56% is neutraal

De dorpen zijn goed bereikbaar......

  • 50% zegt met het OV, per fiets en voetgangers
  • 25% zegt met de auto door goede parkeervoorzieningen
  • 25% is neutraal 

De bus komt.....

  • 50% zegt overal, maar minder vaak
  • 25% zegt vaak, maar wel op centrale plekken
  • 25% is neutraal

Wonen

Voor woningbouw moet gezocht worden naar kleinschalige bouw- en inbreidingslocaties. Liever geen grootschalige nieuwbouw, maximaal 3 woonlagen, maar liever 2. Groene straten en passend bij het karakter van De Steeg is belangrijk. Daarnaast moet het betaalbaar zijn voor ouderen en jongeren. Kantoorgebouwen kunnen omgevormd worden tot goede woningen, of bijvoorbeeld het voormalig kloosterterrein. Bedrijven in woonwijken kunnen verplaatst worden naar industrieterreinen en gebruikt worden voor wonen.

In de stellingen over ‘wonen’ hebben bewoners aangegeven dat nieuwe woningen voornamelijk in de dorpen gebouwd moeten worden, als transformatie van gebouwen en gebieden. De meningen zijn verdeeld over waar de woningen voor ouderen en sociale woningen gebouwd moeten worden.

De resultaten zijn:

Nieuwe woningen moeten we bouwen....

  • 89% zegt in de dorpen
  • 0% buiten de dorpen
  • 11% is neutraal

Woningen voor ouderen moeten we bouwen

  • 45% zegt in alle dorpen een paar, niet altijd dichtbij winkels en zorg
  • 45% zegt in de grote dorpen, dichtbij winkels en zorg
  • 9% is neutraal

Sociale woningbouw moeten we bouwen.....

  • 17% zegt in alle dorpen evenveel
  • 17% zegt vooral daar waar weinig betaalbare woningen zijn
  • 67% is neutraal

Ruimte voor nieuwe woningbouw creëren we door....

  • 44% zegt door het slopen van bestaande panden voor nieuwbouw
  • 22% zegt door transformatie van oude gebouwen tot nieuwe woningen
  • 33% is neutraal

Welke type woning ziet u graag?

  • 0% zegt studio
  • 17% zegt vrijstaand huis
  • 4% zegt appartement
  • 4% zegt boerderij
  • 8% zegt rijtjeshuis
  • 25% zegt twee-onder-een-kapwoning
  • 38% zegt levensloopbestendige woning
  • 4% zegt anders

Recreatie en toerisme

De natuur zou op nummer één moeten staan, dat betekent minder gemotoriseerd verkeer. Daarnaast moeten we inzetten op duurzaam toerisme, met rustgebieden, natuurbeleving en minder massarecreatie. Aan de andere kant wordt de natuur onderhouden uit algemene middelen, dus zou het ook algemeen toegankelijk gehouden moeten worden. Parkeren kan beter aan de randen van de natuurgebieden, zodat bezoekers op een duurzame manier (bijvoorbeeld met de bus) de natuur in gaan.

Er wordt overlast ervaren van motoren in de avonden en het weekend. Ook is er geluidoverlast van de drukke wegen op piekmomenten in het weekend en in de zomer. Soms maken toeristen ook veel lawaai, laten ze hun hond loslopen, mountainbiken ze buiten de paden en laten ze afval liggen. Meer prullenbakken zou hierbij helpen.

In De Steeg ontbreekt een café en er zijn maar weinig sporten mogelijk in het Parkhuis. De IJssel zou ook meer toegankelijk gemaakt moeten worden. Bijvoorbeeld met een fietsbrug vanuit Havikerwaard naar Rhederlaag.

Bij de stellingen over ‘Recreatie en Toerisme’ vinden de bewoners dat landgoederen en monumenten gebruikt kunnen worden voor toerisme, als verdienmodel. De natuur moeten we voornamelijk behouden en conserveren, wat betekent dat deze minder toegankelijk is. De meeste bewoners willen altijd en in elk dorp een hapje kunnen eten. Zij zien toerisme als noodzaak om winkels en restaurants open te houden.

De resultaten zijn:

Landgoed en monumenten....

  • 11% zegt behouden en conserveren we, waardoor minder toegankelijk
  • 67% gebruiken we voor toerisme als verdienmodel
  • 22% is neutraal

De natuur....

  • 50% zegt behouden en conserveren we, waardoor minder toegankelijk
  • 8% gebruiken we voor toerisme als verdienmodel
  • 42% is neutraal

Een hapje kunnen eten wil ik....

  • 100% altijd en overal in alle dorpen
  • 0% zegt in de grotere dorpen
  • 0% is neutraal

Hebben we toeristen nodig om onze winkels en restaurants open te houden ?

  • 20 % zegt heel veel
  • 40% neigt naar heel veel
  • 20% is neutraal
  • 20% neigt naar helemaal niet
  • 0% naar helemaal niet

Werken en economie

Bewoners uit De Steeg doen hun boodschappen in Rheden en Dieren, dit vinden zij prima voor hun dagelijkse boodschappen. Voor uitgebreide boodschappen gaan ze bijvoorbeeld naar Velp of naar de markt in Arnhem. De winkelstraat in Rheden kan aantrekkelijker gemaakt worden met groen of afgesloten worden voor autoverkeer. Daarmee kunnen ook toeristen getrokken worden. De doorgaande weg in Velp kan verkeersluwer gemaakt worden en minder versteend. Bewoners zouden het leuk vinden als er weer een markt in De Steeg zou komen, met steun van de gemeente voor de standplaats. Verder mist er een postkantoor en visboer. Tot slot zou de bakker in De Steeg meer moeten mogen verkopen, als hij dat zou willen.

Bij de stellingen over ‘economie’ ontstond een verdeeld beeld over waar werk zou moeten zijn, zowel in de dorpen binnen de gemeente, als op een bereikbare plek buiten de gemeente. Kleine bedrijfjes, zoals een fietsenmaker of autogarage moeten verspreid blijven over de wijken. Het is belangrijk dat de gemeente kleine ondernemers uit de gemeente ondersteund. Bestaande bedrijventerreinen kunnen omgevormd worden tot nieuwe woningen of vergroend worden. 

 

 

De resultaten zijn:

Mijn werk wil ik....

  • 33% zegt in mijn dorp of gemeente
  • 33 % zegt op een bereikbare plek buiten de gemeente
  • 33% is neutraal

kleine bedrijfjes, zoals een fietsenmaker of autogarage, zie ik graag...

  • 85% zegt verspreid in de wijk
  • 8 % zegt verzameld op een bedrijventerrein
  • 8% is neutraal

We zetten in op....

  • 83% zegt het ondersteunen van kleine ondernemers uit gemeente Rheden 
  • 0 % het stimuleren van grote bedrijven om naar gemeente Rheden te komen
  • 17% is neutraal

Bestaande bedrijventerrein....

  • 38% zegt mogen blijven, maar opgeknapt en vergroend
  • 44% zegt moeten worden omgevormd tot woonwijken
  • 19% is neutraal

Voor winkels ga ik naar....

  • 27% zegt mijn dorp, maar met beperkt aanbod
  • 60% zegt de grotere dorpen en steden
  • 13% is neutraal

 

Cookie-instellingen