Verslag dorpsgesprek Laag- Soeren

In ’t Sprengenhus in Laag-Soeren vond donderdag 6 april 2023 het derde dorpsgesprek plaats. Tussen 16.00 en 21.00 uur konden bewoners en ondernemers binnenlopen om in gesprek te gaan over hoe zij de toekomst van hun dorp voor zich zien. Wat is er nodig om in de toekomst fijn te kunnen leven? Wat moet er gebeuren als het gaat om wonen, verkeer, natuur, duurzaamheid, klimaatverandering, energie enzovoort?

Het dorpsgesprek bestond uit een open inloop waar bezoekers langs verschillende thema-posters konden lopen. Op de thema-posters konden inwoners stickers plakken bij onderwerpen waar zij het mee eens waren. Daarnaast waren er vragen die zij konden beantwoorden door te schrijven op post-its. Medewerkers van de gemeente stonden klaar om vragen te beantwoorden. De opbrengst van deze avond verwerken we in een omgevingsvisie voor de hele gemeente Rheden.

Sfeer in Laag-Soeren

Voor het dorpsgesprek in Laag-Soeren hadden zich vooraf slechts 20 mensen aangemeld via de website van de gemeente. Op de vrijdag voorafgaand aan het dorpsgesprek is daarom geflyerd in de dorpskern om extra aandacht te vestigen op het dorpsgesprek. Dat leverde geen extra aanmeldingen op, maar wel extra bezoekers op de avond zelf.

De sfeer in de middag en avond was goed. De bewoners namen uitgebreid de tijd om alle thema’s te bekijken, post-its te plakken en in gesprek te gaan met de aanwezige specialisten.

Resultaten per thema

Hieronder worden de belangrijkste resultaten per thema genoemd. De tekst bestaat uit wensen, kansen, ideeën en opmerkingen, allemaal opgeschreven op post-its door de bezoekers van het dorpsgesprek of ingevuld in de digitale enquête. Resultaten die vaker genoemd zijn, staan bovenaan. Daarnaast konden de bezoekers stickers plakken op stellingen waar zij het mee eens waren. 

Identiteit, Erfgoed en ruimtelijke kwaliteit

De bewoners van Laag-Soeren zien hun dorp als kleinschalig, vredig en rustig. Natuur en groen staan centraal en saamhorigheid is belangrijk. Het gebiedspaspoort Laag-Soeren beschrijft hiervoor de basis. Men typeert Laag-Soeren met wonen, paarden, natuur en dorps. Bij de identiteit van Laag-Soeren horen ook de inwoners, verenigingen en historie (sporthal, muziek, toneel), deze mogen niet vergeten worden. Ook is een aantrekkelijke sfeer van belang.

De natuur, sprengen en rustige omgeving worden als mooi ervaren, maar het Soerense Broek en bekensysteem kan beter beleefbaar gemaakt en hersteld worden. Dit kan gedaan worden met het herplaatsen van (oude) stuwen, door water vast te houden en beken weer op het oude peil te brengen. De bewoners hebben vaak ingebracht dat hotel Laag-Soeren een bestemming of nieuwe functie moet krijgen. Op dit moment ontbreekt een horecagelegenheid. Dat zou voor meer toerisme kunnen zorgen. Bijvoorbeeld aan het begin van de Badhuislaan. Ook missen sommige bewoners een (basis)school en winkels. In het dorp is veel overlast van verkeersdrukte, met name van vrachtauto’s, maar er is ook overlast van snel rijdende personenauto’s, vooral in de avonduren. De verkeerssituatie op de Harderwijkerweg kan beter en de Badhuislaan kan opgeruimd en opgeknapt worden. Handhaving wordt gezien als erg belangrijk. Voldoende starters en levensloopbestendige woningen ontbreken. Aan de andere kant wordt ook ingebracht dat het aantal huizen niet uitgebreid moet worden. De HAL huisjes, de vakantiehuisjes voor personeel van de Holland Amerika Lijn, zijn heel bijzonder, deze moeten goed onderhouden worden.

Bij het 500-jarige bestaan van gemeente zou Laag-Soeren in 2073 een prachtige plek moeten zijn met een nieuwe functie voor hotel Laag-Soeren. Kerkjes, monumenten en woonlocaties zijn mooi onderhouden en de watermolen aan de Harderwijkerweg is hersteld.

Energietransitie in ontwikkeling

Bewoners zien liever geen windmolens en zonnepanelen in het buitengebied, ten koste van natuur. Zonnepanelen kunnen een plek krijgen op industrieparken en windmolens langs de snelweg. Inwoners vinden dat ze niet gedwongen mogen worden om te verduurzamen, ook niet financieel. Sommige bewoners willen van het gas af, maar zijn bang dat dit een verbouwing vraagt. De gemeente moet inwoners goed informeren en lef hebben met hen die willen. De transitie moet een toegevoegde waarden hebben. Ook moet er versneld kunnen worden. Nu moet er nog lang op vergunningen gewacht worden. 

Aanpassen aan extreem weer

Water is een belangrijk thema in Laag-Soeren. Er lopen nog wel eens kelders vol en de wadi aan de Prof. Talmaweg loopt te snel vol bij regen. Voor de droge periodes liggen er kansen om water in de beken op te vangen en te behouden in vijvers. Bewoners zouden zelf minder kunnen sproeien of een regenton aanschaffen. Ook kunnen ze tegels uit hun tuin halen en groen terug planten. De open ruimte in de dorpen zouden vooral gebruikt moeten worden voor wateropvang, groen en schaduw. Maar parkeren is ook belangrijk. Bomen mogen geen overlast veroorzaken als ze te dicht bij huizen staan. 

De resultaten zijn die opgehaald zijn tijdens deze avond en de enquete. 

Wateroverlast vangen we op in....:

  • 30 % geeft aan tuinen en plantsoenen
  • 35% het landschap rondom de dorpen
  • 35 % is neutraal

Open ruimte in dorpen gebruiken we voor:

  • 86% wateropvang, groen en schaduw
  • 0 % parkeerplaatsen
  • 14 % is neutraal

Om beter bestand te zijn tegen de hitte:

  • 40 % plaatsen we meer bomen in het bestaande groen.
  • 40 % maken we nieuwe groene plekken in de dorpen, in plaats van parkeren of woningen
  • 20% is neutraal 

 

Natuur

Veel bewoners zien de natuur als van/voor de dieren, de bezoeker is te gast en moet zich rustig gedragen met de hond aan de lijn. Maar van natuur moet je ook kunnen genieten. Het verkeersluw maken wordt gezien als een maatregel om de natuur te versterken, maar wegen moeten niet helemaal afgesloten worden. De Veluwezoom is de woonplaats voor wild en de natuur moeten we beschermen, maar de mens moet niet geweerd worden uit het gebied. Een goede balans is belangrijk. Natuurlijke afscheidingen langs wegen en weilanden, zoals bloemranden en bomenrijen, moeten gestimuleerd worden. Bermen kunnen minder gemaaid worden, waardoor de natuur meer zijn gang kan gaan. In tuinen kunnen bewoners zelf water afkoppelen of insecten aantrekken door planten neer te zetten. Ook zou het kunnen helpen om houtkachels te verbieden. 

Natuur

Veel bewoners zien de natuur als van/voor de dieren, de bezoeker is te gast en moet zich rustig gedragen met de hond aan de lijn. Maar van natuur moet je ook kunnen genieten. Het verkeersluw maken wordt gezien als een maatregel om de natuur te versterken, maar wegen moeten niet helemaal afgesloten worden. De Veluwezoom is de woonplaats voor wild en de natuur moeten we beschermen, maar de mens moet niet geweerd worden uit het gebied. Een goede balans is belangrijk. Natuurlijke afscheidingen langs wegen en weilanden, zoals bloemranden en bomenrijen, moeten gestimuleerd worden. Bermen kunnen minder gemaaid worden, waardoor de natuur meer zijn gang kan gaan. In tuinen kunnen bewoners zelf water afkoppelen of insecten aantrekken door planten neer te zetten. Ook zou het kunnen helpen om houtkachels te verbieden. 

De resultaten zijn:

De Veluwe en Veluwezoom is er vooral voor.....

  • 4% zegt de mens
  • 52% zegt voor natuur en dieren
  • 44 % is neutraal

Bijen en vlinders krijgen meer ruimte

  • 8 % zegt op bepaalde plekken zoals een platsoen of perkje
  • 77 % zegt langs de wegen, door het hele dorp
  • 15 % is neutraal

De natuur op de IJssel en de Veluwe verbinden we door...

  • 13 % zegt de wegen in de dorpen te vergroenen
  • 63% zegt bredere groenstructuren met bos rondom de dorpen
  • 25 % is neutraal

Om de natuur te helpen maken we de beken weer herkenbaar in...

  • 54 % zegt het buitengebied
  • 23 % zegt de dorpen
  • 23 % is neutraal

Landbouw

Bewoners vinden het belangrijk als boerderijwinkels gestimuleerd worden en geïntegreerd in het normale leven. Maar initiatieven in wijken vereisen structureel beheer. We moeten het samen doen, boer, dorp en economie. Er ligt een voorkeur voor biologische landbouw en kopen bij de biologische boer. Het terrein van het oude voetbalveld zou een pluktuin/ bloementuin kunnen worden. Aan de andere kant zou niet alles voor de natuur moeten wijken, er moet een plaats voor landbouw blijven in het buitengebied.

De resultaten zijn:

Ik ben bereid om boodschappen te doen ........

  • 56 % zegt bij een lokale boerderij
  • 19 % in de supermarkt
  • 26 % is neutraal

Bestaande agrarische bedrijven mogen extra verdienen met...

  • 58 % zegt kleinschalige recreatie met de focus op landbouw, zoals een zorgboerderij
  • 17 % zegt grootschalige recreatie, zoals camping of B&B
  • 25 % is neutraal

De landbouw moet gesteund worden door....

  • 15 % zegt door bewoners door te helpen op de boerderij
  • 35 % zegt door meer ruimte te krijgen voor landbouw in combinatie met natuur
  • 50 % is neutraal

Heeft u behoefte aan een extra moesstuin of een buurttuin?

  • 10% zegt ja
  • 19 % neigt naar ja
  • 43 % zegt nee
  • 5% neigt naar nee
  • 25 % is neutraal

 

Inclusief, gezond en veilig dorp

Bewoners vinden het belangrijk dat hun dorp een plek houdt om elkaar te ontmoeten. Dit voorkomt eenzaamheid. Minder autoverkeer kan zorgen voor een veiliger dorp. Maar ook zichtbare surveillance en handhaving van de verkeerssnelheid op de doorgaande weg kan hierbij helpen. Daarnaast wordt gedacht aan het verbeteren van de luchtkwaliteit door het verbieden van houtstook. De bereikbaarheid voor ouderen zonder vervoer is een aandachtspunt.

Bewoners gaan vooral naar grotere dorpen voor belangrijke voorzieningen, zoals zorg en scholen. Maar een klein levensmiddelenwinkeltje zou een leuke toevoeging zijn. Voor sommige is het ontbreken van bijvoorbeeld een school, juist een reden waarom zij daar zijn komen wonen.

De resultaten zijn:

Mensen ontmoeten doe ik:

  • 38 % zegt op straat in de buitenruimte
  • 38 % zegt in een buurthuis of bij een vereniging
  • 23 % is neutraal

Sporten en bewegen doe ik:

  • 59 % zegt in mijn omgeving
  • 15 % bij een sportvereniging
  • 26 % is neutraal

Voor zorg ga ik naar:

  • 13 % zegt vlak bij huis, maar daar komt minder vaker een zorgmedewerker
  • 79 % zegt een groter dorp, waar grotere zorgcentra en huisartsen zijn
  • 8 % is neutraal

Voor een veilig gevoel in de wijk....:

  • 63 % zegt richten we de openbare ruimte overzichtelijk, open, aantrekkelijk en voorspelbaar in
  • 17 % zegt zetten we meer handhaving in
  • 20 % is neutraal

Verkeer

Voor het thema verkeer is het vrachtverkeer een belangrijk onderwerp. Vrachtwagens geven overlast in het dorp, zijn gevaarlijk voor fietsers en zorgen ervoor dat je elkaar niet goed kan passeren. Vrachtwagens zouden geweerd moeten worden uit het dorp. Ook stoppen weinig auto’s voor het zebrapad, door de harde snelheid die ze rijden. Een doorgaande weg door een dorp vinden de bewoners niet meer van deze tijd. Bewoners geven de verkeersveiligheid een rapportcijfer tussen de 2 en 6. Er zou 30 km/u ingevoerd moeten worden in heel Laag-Soeren, inclusief de Harderwijkerweg, en op N-wegen maximaal 60 km/u. Fietspaden moeten verbreed worden, zodat scholieren en recreanten hier makkelijk over kunnen rijden. Het fietspad langs boerderij De Enkhoeve moet omgelegd worden, maar wel open blijven. Tot slot moeten er meer laadpunten komen voor elektrische auto’s.

De resultaten zijn:

Vindt u het een goed idee dat de gemeente meer inzet op 'duurzamer verkeer', zoals lopen, fietsen en deelauto's ?

  • 17 % is helemaal voor
  • 39 % neigt naar voor
  • 17% is neutraal
  • 22% neigt naar tegen
  • 25% is tegen

Vindt u het een goed idee dat gemotoriseerd verkeer verder uit natuurgebieden geweerd wordt, zoals in in de Veluwezoom/ het Posbankgebied?

  • 30% is helemaal voor
  • 25 % neigt naar voor
  • 5 % is neutraal
  • 25 % neigt naar tegen
  • 15 % is tegen

Vindt u het een goed idee dat steeds meer wegen binnen de bebouwde kom een maximumsnelheid van 30 km per uur hebben?

  • 69 % is helemaal voor
  • 23% neigt naar voor
  • 4% is neutraal
  • 4% neigt naar tegen
  • 0% is tegen

Er komen steeds meer elektrische voertuigen. Moet de gemeente publieke laadpalen plaatsen in de openbare ruimte?

  • 8% zegt heel veel
  • 46 % neigt naar heel veel
  • 38 % is neutraal
  • 4 % neigt naar helemaal niet

Vindt u dat er files mogen staan in de gemeente Rheden zodat mensen sneller de fiets pakken?

  • 9 % zegt heel veel
  • 4% neigt naar veel
  • 52 % is neutraal
  • 30 % niegt naar helemaal niet
  • 4% zegt helemaal niet
  • 4% zegt helemaal niet

De straat is er om...?

  • 32% zegt om te spelen en te verblijven
  • 18 % zegt om erdoorheen te rijden en te parkeren 
  • 50% is neutraal

De dorpen zijn goed bereikbaar......

  • 27 % zegt met het OV, per fiets en voetgangers
  • 31 % zegt met de auto door goede parkeervoorzieningen
  • 42 % is neutraal 

De bus komt.....

  • 42 % zegt overal, maar minder vaak
  • 28 % zegt vaak, maar wel op centrale plekken
  • 20 % is neutraal

 

Wonen

Aan de ene kant wordt door de bewoners van Laag-Soeren aangegeven dat woningbouw in het dorp klaar is en niet verder uitgebreid moet worden. Er is al genoeg steen en niet elk dorp hoeft te groeien. Aan de andere kant zien de bewoners graag voornamelijk meer starterswoningen en levensloopbestendige woningen. Het buitengebied moet wel gespaard blijven en de woningen moeten altijd goed passen in de omgeving en het dorpskarakter. Daar past hoogbouw minder goed bij. Dat de woningen betaalbaar zijn is ook erg belangrijk.

De resultaten zijn:

Nieuwe woningen moeten we bouwen....

  • 81% zegt in de dorpen
  • 5 % buiten de dorpen
  • 14 % is neutraal

Woningen voor ouderen moeten we bouwen

  • 56 % zegt in alle dorpen een paar, niet altijd dichtbij winkels en zorg
  • 24 % zegt in de grote dorpen, dichtbij winkels en zorg
  • 20 % is neutraal

Sociale woningbouw moeten we bouwen.....

  • 18 % zegt in alle dorpen evenveel
  • 32% zegt vooral daar waar weinig betaalbare woningen zijn
  • 50% is neutraal

Ruimte voor nieuwe woningbouw creëren we door....

  • 18 % zegt door het slopen van bestaande panden voor nieuwbouw
  • 32 % zegt door transformatie van oude gebouwen tot nieuwe woningen
  • 50 % is neutraal

Welke type woning ziet u graag?

  • 10 % zegt studio
  • 10 % zegt vrijstaand huis
  • 10 % zegt appartement
  • 0% zegt boerderij
  • 22 % zegt rijtjeshuis
  • 15 % zegt twee-onder-een-kapwoning
  • 31% zegt levensloopbestendige woning
  • 3% zegt anders

Recreatie en toerisme

Voor het thema recreatie en toerisme is ‘rust’ een kernwoord. Laag-Soeren moet aantrekkelijk zijn voor rustzoekers. Om meer mensen te trekken is een eetcafé of horeca nodig, maar de rust moet wel behouden blijven. Het Sprengenhus kan hiervoor gebruikt worden, maar moet dan gezelliger worden.

Toeristen worden gezien als noodzakelijk, het natuurgebied van gemeente Rheden is groot genoeg voor beide. Over het algemeen zijn de recreanten niet tot last, alleen soms grote groepen fietsers of mountainbikers. Ook lopen er soms paarden op wandelpaden wat voor overlast zorgt. In de zomer zijn er meer insluipers, doordat de camping open is. Soms laten recreanten afval achter in de natuur.

De resultaten zijn:

Landgoed en monumenten....

  • 14 % zegt behouden en conserveren we, waardoor minder toegankelijk
  • 45 % gebruiken we voor toerisme als verdienmodel
  • 41 % is neutraal

De natuur....

  • 29 % zegt behouden en conserveren we, waardoor minder toegankelijk
  • 33% gebruiken we voor toerisme als verdienmodel
  • 38 % is neutraal

Een hapje kunnen eten wil ik....

  • 74 % altijd en overal in alle dorpen
  • 4% zegt in de grotere dorpen
  • 22 % is neutraal

Hebben we toeristen nodig om onze winkels en restaurants open te houden ?

  • 10 % zegt heel veel
  • 45% neigt naar heel veel
  • 30% is neutraal
  • 10% neigt naar helemaal niet
  • 5% naar helemaal niet

Werken en economie

Bewoners uit Laag-Soeren doen voornamelijk boodschappen in Eerbeek en Dieren. Hier is voldoende aanbod en je kan er goed parkeren. Om winkelgebieden te verbeteren is soms een kwalitatieve slag nodig en moeten lege panden weer gevuld worden met winkels, bijvoorbeeld met lokale kleinere winkeltjes.

In Laag-Soeren wordt met name horeca gemist, ook zou een kleinere of rijdende supermarkt een goede toevoeging zijn.

 

 

De resultaten zijn:

Mijn werk wil ik....

  • 16 % zegt in mijn dorp of gemeente
  • 47 % zegt op een bereikbare plek buiten de gemeente
  • 37 % is neutraal

kleine bedrijfjes, zoals een fietsenmaker of autogarage, zie ik graag...

  • 55 % zegt verspreid in de wijk
  • 5 % zegt verzameld op een bedrijventerrein
  • 40% is neutraal

We zetten in op....

  • 50% zegt het ondersteunen van kleine ondernemers uit gemeente Rheden 
  • 30 % het stimuleren van grote bedrijven om naar gemeente Rheden te komen
  • 20 % is neutraal

Bestaande bedrijventerrein....

  • 77 % zegt mogen blijven, maar opgeknapt en vergroend
  • 9% zegt moeten worden omgevormd tot woonwijken
  • 14% is neutraal

Voor winkels ga ik naar....

  • 32% zegt mijn dorp, maar met beperkt aanbod
  • 59% zegt de grotere dorpen en steden
  • 9% is neutraal
Cookie-instellingen